We wrześniu 2018 r. cena zbytu cukru w workach zmalała o 1,2% do 1,60 zł/kg w porównaniu z sierpniem oraz była o 27,2% mniejsza niż przed rokiem.
Ceny zbytu cukru paczkowanego obniżyły się w porównaniu z sierpniem br. o 2,4% do 1,65 zł/kg i były 21,2% niższe niż przed rokiem. Niskie ceny zbytu negatywnie wpływają na wyniki finansowe przemysłu cukrowniczego. W pierwszym półroczu br. zysk netto branży wyniósł tylko 80,5 mln zł względem 472,4 mln zł w pierwszej połowie 2017 r.
We wrześniu bieżącego roku cena detaliczna wyniosła 2,07 zł/kg i była o 1,5% większa niż przed miesiącem oraz o 30,5% mniejsza niż we wrześniu 2017 r. Niskie ceny są sprzyjające dla konsumentów, w tym dla przedsiębiorstw wtórnego przetwórstwa żywności, gdyż umożliwiają zmniejszenie kosztów.
W następnych miesiącach spodziewany jest wzrost cen cukru w kraju, gdyż na rynku globalnym zarysował się zwyżkowy trend.