W Polsce poziom cen produktów mlecznych jest w sporym stopniu uzależniony od kondycji ekonomicznej globalnego rynku mleka.
Od początku 2021 r. krajowe ceny zbytu odtłuszczonego mleka w proszku wykazują tendencję zwyżkową. Według danych GUS w sierpniu 2021 r. producenci za ten rodzaj proszku mlecznego otrzymywali 12,09 zł/kg, a więc więcej o 0,02 zł/kg niż w lipcu 2021 r. i o 25% niż w sierpniu 2020 r. We wrześniu 2021 r. kontynuowana była zwyżka cen OMP. W zakładach mleczarskich objętych monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW średnia cena OMP ukształtowała się w granicy 12,23 zł/kg (z VAT), a zatem wyższej o 3% niż miesiąc wcześniej i o 26% niż we wrześniu 2020 r.
W okresie ośmiu miesięcy 2021 r. ceny serów podpuszczkowych dojrzewających Edamski i Gouda wykazywały tendencję do zwyżki, kształtując się na poziomie większym niż przed rokiem. W sierpniu 2021 r. za ser Gouda płacono 15,94 zł/kg, czyli więcej o 0,05 zł/kg niż przed miesiącem i o 8% niż rok wcześniej. Cena sera Edamskiego ukształtowała się na poziomie 16,90 zł/kg, a zatem wyższym o 1% niż miesiąc wcześniej i o 8% niż w sierpniu 2020 r. We wrześniu 2021 r. kontynuowany był wzrost cen serów podpuszczkowych Edamski i Gouda. Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW we wrześniu 2021 r. za ser Gouda średnio w kraju płacono 15,89 zł/kg (z VAT), a za ser Edamski – 15,86 zł/kg (z VAT), odpowiednio więcej o 2% i 3% niż przed miesiącem. W stosunku do notowań sprzed roku ser Gouda był droższy o 12%, a ser Edamski – o 14%.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
pixabay.com