Następne spadki cen na aukcji Fonterry

Dnia 4 kwietnia 2017 roku na otwartej po raz 185 aukcji internetowej platformy handlowej GlobalDairyTrade (GDT), po odnotowanej przed dwoma tygodniami obniżce ceny ze wszystkich kontraktów terminowych, nastąpił jej kolejny spadek.

Następne spadki cen na aukcji Fonterry
Jak podaje FAMMU/FAPA, malały ceny wszystkich przetworów mlecznych poza cenami bezwodnego tłuszczu mlecznego, laktozy, kazeiny oraz pełnotłustego mleka w proszku. Najsilniejsze obniżki odnotowano w przypadku maślanki w proszku, podczas gdy ceny masła tylko minimalnie odbiegały od wartości sprzed dwóch tygodni. Cena dla wszystkich produktów ze wszystkich kontraktów terminowych była mniejsza o 3,1% niż przed dwoma tygodniami i wyniosła 3,01 tys. USD/t, a także o 40,4% niższa od odnotowanego na początku lutego 2014 r. rekordu.
 
OMP (spotowe i ze wszystkich kontraktów terminowych), które sprzedawane było o 1,8% taniej niż na poprzednim przetargu, osiągnęło poziom 1,91 tys. USD/t, przy czym za kontrakty na wrzesień 2017 r. płacono nawet o ponad 7% mniej niż przed dwoma tygodniami. Za tonę tego przetworu mlecznego można było uzyskać o 205 USD mniej niż przed miesiącem.
 
W tym samym czasie ważone ceny jednej tony PMP osiągnęły poziom o 2,4% większy wobec poprzedniej aukcji, 2,92 tys. USD/t, choć za kontrakty na maj i czerwiec 2017 roku płacono nawet o ponad 3% więcej niż na poprzedniej aukcji. Pełnotłuste mleko w proszku było nadal sprzedawane po cenie większej niż proszek odtłuszczony, różnica ta wzrosła do 1011 USD/t. Na ostatniej aukcji nowozelandzkiego giganta odnotowano 3,5% spadek cen sera cheddar. Jego cena zmalała do 3,29 tys. USD/t.
 
Następny przetarg platformy GlobalDairyTrade odbędzie się w dniu 18 kwietnia 2017 r.


Tagi:
źródło: