Jak podaje FAMMU/FAPA, malały ceny wszystkich przetworów mlecznych poza cenami bezwodnego tłuszczu mlecznego, laktozy, kazeiny oraz pełnotłustego mleka w proszku. Najsilniejsze obniżki odnotowano w przypadku maślanki w proszku, podczas gdy ceny masła tylko minimalnie odbiegały od wartości sprzed dwóch tygodni. Cena dla wszystkich produktów ze wszystkich kontraktów terminowych była mniejsza o 3,1% niż przed dwoma tygodniami i wyniosła 3,01 tys. USD/t, a także o 40,4% niższa od odnotowanego na początku lutego 2014 r. rekordu.
OMP (spotowe i ze wszystkich kontraktów terminowych), które sprzedawane było o 1,8% taniej niż na poprzednim przetargu, osiągnęło poziom 1,91 tys. USD/t, przy czym za kontrakty na wrzesień 2017 r. płacono nawet o ponad 7% mniej niż przed dwoma tygodniami. Za tonę tego przetworu mlecznego można było uzyskać o 205 USD mniej niż przed miesiącem.
W tym samym czasie ważone ceny jednej tony PMP osiągnęły poziom o 2,4% większy wobec poprzedniej aukcji, 2,92 tys. USD/t, choć za kontrakty na maj i czerwiec 2017 roku płacono nawet o ponad 3% więcej niż na poprzedniej aukcji. Pełnotłuste mleko w proszku było nadal sprzedawane po cenie większej niż proszek odtłuszczony, różnica ta wzrosła do 1011 USD/t. Na ostatniej aukcji nowozelandzkiego giganta odnotowano 3,5% spadek cen sera cheddar. Jego cena zmalała do 3,29 tys. USD/t.
Następny przetarg platformy GlobalDairyTrade odbędzie się w dniu 18 kwietnia 2017 r.