Ceny przetworów mleczarskich
Malały jednak ceny wszystkich przetworów mlecznych poza cenami masła i maślanki w proszku. Najsilniejsze spadki zaobserwowano w przypadku odtłuszczonego i pełnotłustego mleka w proszku, podczas gdy ceny bezwodnego tłuszczu mlecznego tylko minimalnie odbiegały od wartości sprzed dwóch tygodni. Pomimo dynamicznych obniżek cen mlecznego proszku cena dla wszystkich produktów ze wszystkich kontraktów terminowych była większa o 1,1% niż przed dwoma tygodniami i wyniosła 3,51 tys. USD/t, choć była o 30,3% mniejsza od odnotowanego na początku lutego 2014 r. rekordu.
Ceny OMP (spotowe i ze wszystkich kontraktów terminowych), które sprzedawane było o 17,7% taniej niż na poprzednim przetargu, osiągnęły poziom 2,12 tys. USD/t, przy czym za kontrakty na maj i czerwiec 2017 r. płacono nawet o ponad 20% mniej niż przed dwoma tygodniami. Za tonę tego przetworu mlecznego można było otrzymać o 490 USD mniej niż przed miesiącem.
W tym samym czasie ważone ceny jednej tony PMP osiągnęły cenę o 12,8% mniejszą wobec poprzedniej aukcji, 2,78 tys. USD/t za kontrakty na maj i czerwiec 2017 roku płacono nawet o ponad 14% mniej niż na poprzedniej aukcji. Według FAMMU/FAPA, pełnotłuste mleko w proszku było nadal sprzedawane było po cenie wyższej niż proszek odtłuszczony, a różnica ta wzrosła do 664 USD/t. Na ostatniej aukcji nowozelandzkiego giganta odnotowano 4,3% obniżkę cen sera cheddar. Jego cena zmalała do 3,43 tys. USD/t.
Następny przetarg platformy GlobalDairyTrade odbędzie się w dniu 21 marca 2017 r.