Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła jakość handlową lizaków, cukierków, gum, żelków i drażetek. Kontrolą objęto łącznie 109 podmiotów, w tym 71 sklepów i 38 producentów.
Cechy organoleptyczne
Oceną organoleptyczną objęto 98 partii. Nie stwierdzono nieprawidłowości.
Badania laboratoryjne
Parametry fizykochemiczne sprawdzono w 144 partiach, z czego 7 zakwestionowano (4,9%). Wykryte nieprawidłowości dotyczyły niezgodnej z deklaracją zawartości cukrów, zaniżonej masy netto i zawartości tłuszczu, zawyżonej zawartości popiołu.
Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 240 partii, z czego w 40 stwierdzono nieprawidłowości (16,7%). Dotyczyły one m.in.:
-
Braku podania nazwy produktu.
-
Stosowania niewłaściwej nazwy wyrobu gotowego (np. „Krówka … sezamki ręcznie robione”, która może dezorientować konsumenta w zakresie faktycznego charakteru produktu) lub jego składników (np. „mleko” zamiast „mleko zagęszczone …” czy „syrop glukozowy ziemniaczany” zamiast „syrop glukozowy z pszenicy”).
-
Braku wyszczególnienia wszystkich składników (w tym wchodzących w skład składnika złożonego, np. „margaryny”) lub wymienienie w składzie surowców, które nie zostały użyte w procesie produkcji.
-
Podania wykazu składników nie w kolejności malejącej.
-
Wskazania w miejscu sprzedaży cukierków (oferowanych luzem) ich nazwy lub składu niezgodnie z deklaracją producenta.
-
Stosowania dodatkowych/dobrowolnych informacji niezgodnych z prawdą (np. „z naturalnymi barwnikami”, podczas gdy w składzie produktu nie wyszczególniono żadnych barwników).
-
Podawania niezgodnie z przepisami informacji o alergenach, dacie minimalnej trwałości, wartości odżywczej oraz danych identyfikujących podmiot prowadzący przedsiębiorstwo spożywcze.
źródło: Gospodarz.pl/IJHARS foto:
sxc.hu