Od września 2021 r. notowana jest dynamiczna zwyżka indeksu cen produktów mlecznych FAO.
W kwietniu 2022 r. wskaźnik ten wyniósł średnio 147,1 pkt i był większy o 1,3 pp. niż w marcu 2022 r. i o 28 pp. niż przed rokiem. Wzrost indeksu cen produktów mlecznych w kwietniu 2022 r. był spowodowany wysokim poziomem cen większości monitorowanych artykułów mleczarskich, z uwagi na utrzymującą się ograniczoną podaż na świecie, w związku z mniejszym sezonowym poziomem produkcji mleka w Europie Zachodniej i Oceanii.
Największy wzrost notowały ceny masła, w wyniku niższych zapasów, zwłaszcza w Europie Zachodniej, w związku ze wzrostem popytu, spowodowanym obecnym niedoborem oleju słonecznikowego i margaryny. Silny popyt wewnętrzny i niskie zapasy w Europie wspierały wzrost cen odtłuszczonego mleka w proszku i serów. Umiarkowanemu obniżeniu uległy natomiast ceny pełnego mleka w proszku, co spowodowane było głównie ograniczeniem popytu ze strony Chin.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
sxc.hu