Według danych Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa w sierpniu 2022 r. zaobserwowano ponowne zmniejszenie wartości indeksu cen produktów mlecznych FAO.
W sierpniu 2022 r. wskaźnik ten ukształtował się w granicy 143,5 pkt, a więc to o 3,0 pp. mniej niż w lipcu 2022 r. Pomimo obniżki wskaźnik ten był o 27,3 pp. wyższy niż przed rokiem.
W największym stopniu do obniżki wartości cen produktów mlecznych FAO przyczyniły się spadku wchodzących w skład indeksu FAO cen masła i mleka w proszku, w wyniku ograniczonego zapotrzebowania ze strony czołowych importerów.
Jednocześnie od dziesięciu miesięcy wzrost notują wchodzące w skład indeksu ceny sera, odzwierciedlając stały globalny popyt importowy i silną sprzedaż wewnętrzną, szczególnie w europejskich miejscowościach turystycznych.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
Gospodarz.pl