Unia Europejska jest największym globalnym producentem oraz eksporterem serów, które są dominującą pozycją w strukturze towarowej eksportu unijnych produktów mlecznych.
Z danych Komisji Europejskiej wynika, że w pierwszym półroczu 2021 r. z krajów UE-27 wywieziono około 479 tys. ton serów, tj. o 7% więcej niż w analogicznym okresie przed rokiem.
Sery z krajów UE-27 eksportowano m.in. do USA 62 tys. ton, Japonii 60 tys. ton, Szwajcarii - 38 tys. ton, Korei Południowej - 27 tys. ton, na Ukrainę - 24 tys. ton oraz do Arabii Saudyjskiej i Chin - po około 22 tys. ton. Komisja Europejska szacuje, że w całym 2021 r. unijni przedsiębiorcy mogą wyeksportować poza obszar celny UE-27 ponad 1,4 mln ton serów, a zatem o 3% więcej niż w 2020 r.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
Gospodarz.pl