Eksport serów z UE nadal wysoki

W 2013 roku 33% eksportowanych z Unii Europejskiej serów dostarczono do Rosji, po pierwszych czterech miesiącach 2014 roku ich odsetek zmalał o 8%, a to przede wszystkim za sprawą obniżonego eksportu z Niemiec – podaje FAMMU/FAPA.

Eksport serów z UE nadal wysoki
W tym okresie dostawy serów do Rosji spadły o 5%, import z Ukrainy i Niemiec zmniejszył się o połowę, podczas gdy przywóz do Argentyny zwiększył się nawet czterokrotnie, a dostawy serów z Polski wzrosły o 25%.
 
Jednakże w omawianym okresie eksport serów z UE był jedynie o 1% mniejszy niż w analogicznym przedziale czasowym 2013 roku, dzięki skierowaniu dużych ilości na nowe rynki zbytu, takie jak Arabia Saudyjska, Egipt, Libia, czy Zjednoczone Emiraty Arabskie.
 
Pomimo stopniowego ożywienia ekonomicznego w wielu krajach europejskich, wzrost konsumpcji serów jest hamowany przez wysokie ceny detaliczne, które są odzwierciedleniem wysokich cen mleka.
 
Po pierwszych czterech miesiącach 2014 roku, podobnie jak dostawy mleka do mleczarni, produkcja serów w UE była o 2,6% większa niż w tym samym okresie 2013 roku. Szacunki KE zakładają, że w ciągu całego 2014 roku wytwórczość serów zwiększy się o 1,6% w odniesieniu do wolumenu produkcji z 2013 roku, a eksport może wzrosnąć nawet o 2,5% jeżeli import do Rosji powróci do ilości sprzed roku.
 
Analitycy KE prognozują spożycie serów w 2014 roku na 17,3 kg na osobę, a zatem będzie o 1,3% wyższa niż w roku ubiegłym. Największy wzrost odnotuje konsumpcja w nowych krajach członkowskich (UE-N13), gdzie nadal jest ona sporo mniejsza niż w krajach dawnej piętnastki.


Tagi:
źródło: