W okresie styczeń-lipiec 2018 r. wywieziono z Polski 491,2 tys. ton cukru z uwagi na dużą produkcję w kampanii 2017/2018 i 2018/2019.
Na rynku UE sprzedano 176,3 tys. ton po cenie 400 EUR/t. Głównymi importerem w UE była Rumunia z 63 tys. ton i Niemcy z 56 tys. ton.
Duża podaż cukru w UE powoduje, że krajowi producenci spore ilości dostarczali do krajów trzecich, tj. Sri Lanki - 56 tys. ton, Izraela - 45 tys. ton oraz Egiptu - 41 tys. ton i Gruzji - 37 tys. ton.
Spora podaż i niskie ceny są barierą dla importu, który wyniósł 90 tys. ton, w tym 85 tys. ton z UE. Cena importowa wyniosła 417 EUR/t, w tym z UE 396 EUR/t.
Niemniej jednak największe ilości cukru sprowadzano z Niemiec - 40 tys. ton, Rumunii - 13 tys. ton oraz Czech - 10 tys. ton.
źródło: Gospodarz.pl/Rynek Rolny 10(332), foto:
sxc.hu