Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny na stacjach paliw ustabilizowały się
2024-10-30 -
Unijna produkcja mięsa
2024-10-30
Poznaj produkty
-
Drzwi przemysłowe przesuwne i rozwierane
2018-02-27 -
Dziennik polowy
2020-03-13 -
Opryskiwacz Booster Reset-P Caffini
2020-08-05 -
Belka herbicydowa TEKLA
2023-10-10
Eksport kiełbas z Polski w 2013 roku
W ubiegłym roku Polska wyeksportowała 56,7 tys. ton kiełbas i innych podobnych produktów mięsnych za łączną kwotę 151,2 mln euro – podała FAMMU/FAPA.
Ponadto w minionym roku Polska wyeksportowała również 146,7 tys. ton pozostałych przetworów lub konserwowanego mięsa za łączną wartość blisko 438 mln euro. Trafiały one przede wszystkim do Wielkiej Brytanii (27,3 tys. ton), Szwecji (19,4 tys. ton), Niemiec (13,2 tys. ton), na Węgry (9,7 tys. ton), Słowację (9,3 tys. ton), do Stanów Zjednoczonych (8,5 tys. ton), Czech (7,2 tys. ton), na Ukrainę (6,6 tys. ton), do Danii (6,2 tys. ton), Francji (5,6 tys. ton), Finlandii (5,5 tys. ton), Włoch (4,4 tys. ton), na Litwę (3,9 tys. ton), do Rosji (3,3 tys. ton) oraz do Irlandii, na Łotwę, do Rumunii, Estonii, Mołdawii, Holandii, Macedonii i wielu innych krajów.
Do krajów Wspólnoty trafiło łącznie 123,7 tys. ton tych towarów, w tym 87,5 tys. ton do „starych” członków Wspólnoty oraz 36,2 tys. ton do nowych krajów UE. Dostawy pozostałych przetworów mięsnych lub konserwowanego mięsa do nowych krajów Unii spadły o około 6%, natomiast do „starych” krajów Wspólnoty zwiększyły się o prawie 15%. Eksport do krajów Stanów Zjednoczonych i Kanady oraz WNP ukształtował się odpowiednio na poziomie 8,5 tys. ton oraz 12,1 tys. ton.