Import cukru do Rosji
Wartość zakupionego cukru zwiększyła się o 9% do 280 mln USD. Przeciętna wartość celna cukru surowego była o 13% mniejsza w skali roku i wyniosła 420 USD/t.
Zakup cukru białego zwiększył się o 350% do 285 tys. ton, a jego wartość wzrosła troszkę bardziej dynamicznie do 179 mln USD. Przeciętna wartość celna cukru białego odnotowała zwyżkę o 5% do 628 USD/t.
Jak wynika z polskich danych, w pierwszych 10 miesiącach 2014 roku wysyłka cukru z Polski do Rosji wyniosła 13,1 tys. ton, tj. mniej o 27% o wartości 4,6 mln euro, co daje spadek o 36% w skali roku.
Cukier surowy był importowany tylko z państw nienależących do Wspólnoty Państw Niepodległych. W analizowanym okresie 61% zakupów cukru stanowił cukier surowy, przy czym rok wcześniej jego udział był wyższy o 23 pp.
Według FAMMU/FAPA w analizowanym czasie 81% zakupów pochodziło z krajów WNP, chociaż w poprzednich latach ich udział był zdecydowanie mniejszy, a w 2013 roku wyniósł z kolei 33%. Cukier z krajów WNP kosztował o 21% więcej, czyli 649 w stosunku do 537 USD/t. Pomimo niekorzystnej różnicy w cenie Rosjanie kupowali cukier z WNP.