Mniej cukru na Ukrainie

Ukraińskie ministerstwo rolnictwa ocenia produkcję cukru w 2015 roku na 1,5 mln ton – podaje FAPA/FAMMU.

Mniej cukru na Ukrainie

Produkcja cukru na Ukrainie

W stosunku do 2,1 mln ton, jakie wyprodukowano w 2014 roku, oznacza to zniżkę aż o 29%. Największym powodem mniejszej produkcji jest silne ograniczenie upraw buraków cukrowych, gdyż w 2015 roku areał upraw zmalał w skali rocznej o 27% do 238 tys. ha.

 

Na Ukrainie konsumuje się rocznie 1,7 mln ton cukru. W 2014 roku produkcja była większa od zapotrzebowania o 400 tys. ton. Z uwagi na wysokie koszty produkcji cukru na Ukrainie trudno jest zbyć nadwyżki zagranicą. Nadprodukcja cukru w kraju doprowadziła do zmniejszenia jego cen i zniechęciła do upraw buraków cukrowych. Zapasy w 2015 roku ministerstwo szacuje na 560 tys. ton, co sprawia, że niższa produkcja wystarczy, żeby zaspokoić potrzeby lokalnego rynku.



Tagi:
źródło: