Kategorie
Zobacz również tu
-
2025-04-23
-
Niższy eksport polskiego masła
2025-04-23 -
Ceny skupu świń rzeźnych (13.04.2025)
2025-04-23 -
Ogólna sytuacja w gospodarstwach rolnych
2025-04-23 -
Światowe zbiory zbóż
2025-04-23
Poznaj produkty
-
Saletrzak z borem 27 + B standard
2012-01-12 -
Ładowacz czołowy TUR-5 Olimet
2020-03-12 -
Pronar Zefir 40 K
2011-01-04
Mniej cukru na Ukrainie
Ukraińskie ministerstwo rolnictwa ocenia produkcję cukru w 2015 roku na 1,5 mln ton – podaje FAPA/FAMMU.

Produkcja cukru na Ukrainie
W stosunku do 2,1 mln ton, jakie wyprodukowano w 2014 roku, oznacza to zniżkę aż o 29%. Największym powodem mniejszej produkcji jest silne ograniczenie upraw buraków cukrowych, gdyż w 2015 roku areał upraw zmalał w skali rocznej o 27% do 238 tys. ha.
Na Ukrainie konsumuje się rocznie 1,7 mln ton cukru. W 2014 roku produkcja była większa od zapotrzebowania o 400 tys. ton. Z uwagi na wysokie koszty produkcji cukru na Ukrainie trudno jest zbyć nadwyżki zagranicą. Nadprodukcja cukru w kraju doprowadziła do zmniejszenia jego cen i zniechęciła do upraw buraków cukrowych. Zapasy w 2015 roku ministerstwo szacuje na 560 tys. ton, co sprawia, że niższa produkcja wystarczy, żeby zaspokoić potrzeby lokalnego rynku.
