W związku z tym, wydano pozwolenia na import 127 tysięcy ton cukru o kodzie CN 1701 14 10 (do rafinacji), na który nałożono stawki celne w wysokości 141 EUR/t, a cukru o kodzie CN 1701 99 10 (biały) będzie można sprowadzić w ilości 95,293 tysiąca ton.
W odniesieniu do styczniowego przetargu na lutowym w przypadku importu cukru surowego cło jest niższe o 33%, a kontyngent aż 11 razy większy. Podobnie jest w przypadku przywozu cukru białego, gdzie cło obniżono o 28%, a ilość zwiękoszono o 135%.
Jak informuje FAPA/FAMMU, większe zainteresowanie importem z jednej strony wynika z niższych cen cukru, z drugiej zaś wskazuje na duży popyt ze strony unijnego sektora cukru, gdzie ceny w dalszym ciągu są znacznie wyższe niż na giełdach.
Dotychczas wydano zezwolenia na przywóz 103,8 tysięcy ton cukru białego i 181 tysięcy ton cukru surowego.
Kolejne przetargi odbędą się 15 maja i 12 czerwca.