Do końca sezonu 2014/2015 Unia Europejska zawiesza dodatkowe cła na cukier

W Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej opublikowano rozporządzenie wykonawcze K(UE) nr 75/2013 (L 26/19), w którym zawiesza się stosowanie cen reprezentatywnych i dodatkowych ceł w sektorze cukru.

Do końca sezonu 2014/2015 Unia Europejska zawiesza dodatkowe cła na cukier
Według Komisji Europejskiej utrzymujące się na światowym rynku wysokie ceny cukru w żaden sposób nie zagrażają unijnemu rynkowi. Oznacza to również brak konieczności utrzymywania dodatkowych stawek celnych na cukier. Zdaniem ekspertów, do końca sezonu 2014/2015 sytuacja na rynku cukru nie ulegnie zmianie. W związku z tym, można zatem zawiesić stosowanie dodatkowych ceł na tą słodką substancję.
 
Niemniej jednak, rynek cukru będzie pod stałym nadzorem Komisji Europejskiej, która w razie zaistnienia takiego niebezpieczeństwa będzie mogła na to zaradzić. Dodatkowe stawki celne nie są naliczane od 27 stycznia tego roku, a te naliczone przed tym terminem będą dalej obowiązywać. Również podstawowe cła wynikające z taryfy celnej, czyli cukier biały objęty jest cłem w wysokości 419 euro/t, a cukier surowy – 339 euro/t.


Tagi:
źródło: