Pomidory to trucizna?
Do XIX wieku pomidory były uważane za trujące. Włosi obalili mit „zatrutego jabłka” i przechrzcili je na „złote jabłko”, czyli „pomi d’oro”. Francuzi nazywali pomidory „jabłkami miłości”, uznając je za afrodyzjak. Dziś są obecne na naszych stołach na co dzień. I całe szczęście, ponieważ zawarte w nich składniki są zbawienne dla naszego zdrowia.
To bomba witaminowa!
A, B, C, E i K – to tylko kilka witamin, które są zawarte w pomidorach. Ich regularne spożywanie pozytywnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie. Dzięki zawartości likopenu pomidory opóźniają starzenie się komórek. Zawierają dużo potasu i wapnia – minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Jak się nie znudzić?
– Pomidor to najczęściej jedzone warzywo w Polsce: na kanapce, w sałatce, jako sos do mięs i w postaci zupy pomidorowej - podkreśliła Ewa Wagner, redaktor naczelna miesięcznika „Kuchnia”. – Czas uwolnić wyobraźnię! Zróbmy sałatkę z pomidorów i arbuza, muffiny z pomidorami i galaretkę pomidorową – nawet taki prosty produkt jak pomidor może być elementem wykwintnego dania – mówiła.
Na surowo, zapiekane, faszerowane, suszone, w zupie, w sosie i w postaci soku – pomidory towarzyszą nam od dzieciństwa do starości. Nie spierajmy się o to, czy jest to owoc czy warzywo. Po prostu je jedzmy. Bo są smaczne i zdrowe.