Grudniowy kontrakt terminowy na cukier biały w Londynie został zrealizowany na 41,65 tys. ton, czyli jedyne 833 lotów. Sprzedawcą było UBS Limited i Sucden Financial, a kupcem ADM Investor Services - podaje FAPA/FAMMU.
Cukier ma pochodzić z Gwatemali, Meksyku, Indii oraz Brazylii. Prawdopodobnie trafi on do Północnej Afryki lub na Środkowy Wschód. Niemniej jednak bardzo niski wolumen realizacji nie jest specjalnym zaskoczeniem.
Ceny cukru białego ostatnio uległy sporemu spadkowi i były najniższe od 3 lat. W październiku wygasł również kontrakt terminowy na cukier surowy w Nowym Jorku, który zrealizowano aż na 1,49 miliona ton. Natomiast trzeci tydzień listopada przyniósł kolejną zniżkę notowań cukru na giełdach. W Londynie cukier biały kosztował 468,3 USD/t, a w Nowym Jorku cukier surowy 388 USD/t.
W obrębie ostatniego tygodnia notowania cukru surowego zmalały o 1%, choć w przypadku cukru białego, z uwagi na zmianę kontraktu, ceny wzrosty o 2%. W relacji miesięcznej były mniejsze odpowiednio o 8 i 9%, a w ujęciu rocznym o 10%. Przyczyn ostatnich przecen należy dopatrywać się między innymi w poprawie zaopatrzenia i mniejszym popycie.
źródło: Gospodarz.pl/FAPA/FAMMU na podstawie Reuters, LIFFE, ICE foto:
sxc.hu