Druga połowa kwietnia przyniosła dalszą podwyżkę notowań cukru na giełdach.
Cena cukru surowego na giełdzie w Nowym Jorku:
-
obecna cena – 384 USD/t
-
relacja tygodniowa – wzrost o 3%
-
ujęcie miesięczne – bez zmian
-
zestawienie roczne – bez zmian
Cena cukru białego na giełdzie w Londynie:
-
obecna cena – 479,8 USD/t
-
relacja tygodniowa – wzrost o 2%
-
ujęcie miesięczne – wzrost o 3%
-
zestawienie roczne – wzrost o 4%
Ostatnie podwyżki wynikają głównie z obaw o wysokość produkcji cukru w Brazylii, gdzie susza z początku roku mogła negatywnie wpłynąć na zbiory trzciny cukrowej.
Poza tym podniesiony ma też być próg blendingu bioetanolu w tym kraju, co zwiększy popyt na trzcinę do produkcji paliwa kosztem cukru. W przeciwieństwie do zgodnych w ocenie sytuacji firm analitycznych i związków branżowych władze brazylijskie oczekują większych zbiorów.
źródło: Gospodarz.pl/FAPA/FAMMU na podstawie Reuters, LIFFE, ICE foto:
sxc.hu