Chłodnik ogórkowy

Dziś proponujemy pierwszy z kilku chłodników. Jest to ciekawy pomysł na drugie śniadanie lub podwieczorek. Chłodnik ogórkowy nie tylko dostarczy nam wiele witamin, ale także urozmaici dietę, a przy okazji wspomoże hodowców bydła mlecznego.

Chłodnik ogórkowy
Składniki chłodnika ogórkowego
 
- 400 g jogurtu naturalnego, 
- 1 szklanka kefiru, 
- 5 ogórków gruntowych, 
- 1 ząbek czosnku, 
- 1 pęczek koperku, 
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku, 
- sok z cytryny, sól, 
- pieprz ziołowy;

Przygotowanie chłodnika

Ogórki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do miski.

Następnie dodajemy wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku, solimy i odstawiamy na 5 minut.

Po tym czasie dodajemy jogurt i kefir. Całość mieszamy.

Na koniec wrzucamy posiekany szczypiorek i koperek, mieszamy i odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. 

Polecamy inne przepisy na chłodnik.

Przepis na chłodnik ogórkowy zaproponował organizator kampanii „Mamy kota na punkcie mleka”, która  jest realizowana przez Polską Izbę Mleka oraz Polską Federację Hodowców Bydła i Producentów Mleka. Kampania jest finansowana z Funduszu Promocji Mleka.


Tagi:
źródło: