Indeks cen cukru FAO wyniósł średnio 125,7 punktu we wrześniu, co stanowi wzrost o 10,4 procent w stosunku do sierpnia, ale nadal 2,7 procent poniżej wartości sprzed roku.
Wzrost we wrześniu był spowodowany obawami o mniejsze globalne możliwości produkcji w sezonie 2024/25.
Susza w Brazylii przełoży się na mniejszą produkcję cukru w tym kraju
Pogorszenie perspektyw upraw w Brazylii, z powodu przedłużającej się suchej pogody i pożarów, które uszkodziły pola trzciny cukrowej pod koniec sierpnia, były głównymi czynnikami wzrostu światowych cen cukru.
Eksport cukru z Indii może spaść w nowym sezonie
Ponadto, obawy, że na poziom eksportu cukru z Indii może negatywnie wpłynąć decyzja rządu o zniesieniu ograniczeń dotyczących stosowania trzciny cukrowej w produkcji etanolu, również przyczyniła się do ogólnego wzrostu światowych cen cukru.
źródło: Gospodarz.pl/WGT S.A./Andrzej Bąk foto:
sxc.hu