Ceny serów w Polsce (2.09-8.09.2013)

W dniach od 26 sierpnia do 1 września 2013 roku wzrosły ceny większości przetworów mleczarskich w Polsce w ujęciu tygodniowym. Spadek odnotowano jedynie w przypadku sera pleśniowego i serka wiejskiego.

Ceny serów w Polsce (2.09-8.09.2013)
Ceny serów w okresie od 2 do 8 września 2013 roku:

a) typu Edamski
  • cena – 15,54 zł/kg
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 3,5%
b) typu Gouda
  • cena – 15,41 zł/kg
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 3,1%
c) typu Cheddar
  • cena – 14,35 zł/kg
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,8%
d) typu Ementaler
  • cena – 15,50 zł/kg
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,9%
e) typu Podlaski, Zamojski, Morski
  • cena – 15,21 zł/kg
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 2,7%
f) typu Mozzarella
  • cena – 16,10 zł/kg
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost  o 2,6%
g) typu Feta
  • cena – 10,28 zł/kg
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 2,0%
h) pleśniowe
  • cena – 20,39 zł/kg
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 3,3%
i) twaróg min. 40% tł.
  • cena – 9,52 zł/kg
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,3%
j) serek wiejski min. 40% tł.
  • cena – 7,06 zł/kg
  • zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,9%


Tagi:
źródło: