Wzrosty cen przetworów mlecznych na 175. aukcji Fonterry

Dnia 1 listopada 2016 roku na otwartej po raz 175 aukcji internetowej platformy handlowej GlobalDairyTrade (GDT), ceny większości oferowanych produktów wykazywały wzrosty.

Wzrosty cen przetworów mlecznych na 175. aukcji Fonterry

Ceny przetworów mlecznych

Nastąpiły zwyżki cen wszystkich przetworów mlecznych oferowanych za pośrednictwem aukcji o prócz cen maślanki w proszku, kazeiny, i laktozy. Najbardziej dynamiczne zwyżki odnotowano w przypadku pełnotłustego mleka w proszku. Najsilniejsze spadki natomiast dotyczyły cen maślanki. Jak zauważają analitycy FAMMU/FAPA średnia cena dla wszystkich produktów ze wszystkich kontraktów terminowych była wyższa o 12,2% niż przed dwoma tygodniami i wyniosła 3,33 tys. USD/t (o 34% niższa od odnotowanego na początku lutego 2014 rekordu).

 

Ceny OMP (spotowe i ze wszystkich kontraktów terminowych), które sprzedawane było średnio o 5,7% drożej niż na poprzednim przetargu (18 października), osiągnęły poziom 2,33 tys. USD/t (za kontrakty na grudzień 2016 r. płacono nawet o 14,5% więcej niż przed dwoma tygodniami). Za tonę tego przetworu mlecznego płacono średnio o 120 USD więcej niż przed miesiącem (na przetargu 4 października 2016 r.).

 

W tym samym czasie średnie ważone ceny jednej tony PMP osiągnęły cenę o 20,2% wyższą względem poprzedniej aukcji, 3,32 tys. USD/t (za kontrakty na grudzień 2016 roku płacono nawet o 31,9% więcej niż na poprzedniej aukcji). Pełnotłuste mleko w proszku było wciąż sprzedawane po cenie wyższej niż proszek odtłuszczony, średnio różnica ta wzrosła do 988 USD/t. Na ostatniej aukcji nowozelandzkiego giganta odnotowano 1,3% zwyżkę cen sera cheddar. Jego cena wzrosła do poziomu 3,33 tys. USD/t.

 

Następny przetarg platformy GlobalDairyTrade odbędzie się dnia 15 listopada 2016 r.

 



Tagi:
źródło: