W dniach od 24 do 30 listopada 2014 roku odnotowano w większości przypadków wzrost cen przetworów mleczarskich w Polsce w relacji tygodniowej. Spadek zaobserwowano natomiast w obrębie cen mleka w proszku, mleka zagęszczonego oraz śmietany i śmietanki.
Ceny przetworów mleczarskich
Ceny masła 82% tłuszczu, 16% wody:
-
cena – 13,88 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,1%
Ceny mleka w proszku:
-
cena – 8,73 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 4%
Ceny mleka zagęszczonego:
-
cena – 6,29 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,3%
Ceny serwatki w proszku:
-
cena – 3,52 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 1,9%
Ceny mleka spożywczego pasteryzowanego:
-
cena – 1,87 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,1%
Ceny mleka spożywczego UHT:
-
cena – 1,95 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,4%
Ceny jogurtu naturalnego:
-
cena – 4,17 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 2,3%
Ceny kefiru:
-
cena – 2,83 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,5%
Cena śmietany i śmietanki:
-
cena – 5,97 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,2%
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA, foto:
sxc.hu