W dniach od 20 do 26 stycznia 2014 roku obserwowano spadek cen większości przetworów mleczarskich w Polsce w ujęciu tygodniowym. Wzrost cen odnotowano jedynie w obrębie mleka w proszku oraz śmietany i śmietanki.
Ceny masła 82% tłuszczu, 16% wody (20-26.01.2014):
-
cena – 17,35 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,1%
Ceny mleka w proszku (20-26.01.2014):
-
cena – 14,06 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,7%
Ceny mleka zagęszczonego (20-26.01.2014):
-
cena – 5,62 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – brak danych
Ceny serwatki w proszku (20-26.01.2014):
-
cena – 3,86 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,8%
Ceny mleka spożywczego pasteryzowanego (20-26.01.2014):
-
cena – 1,98 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,8%
Ceny mleka spożywczego UHT (20-26.01.2014):
-
cena – 2,18 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,4%
Ceny jogurtu naturalnego (20-26.01.2014):
-
cena – 4,14 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 1,8%
Ceny kefiru (20-26.01.2014):
-
cena – 2,80 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 1,5%
Cena śmietany i śmietanki (20-26.01.2014):
-
cena – 6,08 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 1,0%
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA, foto:
sxc.hu