W dniach od 17 do 23 listopada 2014 roku odnotowano w większości przypadków wzrost cen przetworów mleczarskich w Polsce w relacji tygodniowej. Spadek zaobserwowano natomiast w obrębie cen serwatki w proszku oraz mleka spożywczego UHT.
Ceny przetworów mleczarskich
Ceny masła 82% tłuszczu, 16% wody:
-
cena – 13,86 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,11 zł/kg
Ceny mleka w proszku:
-
cena – 9,10 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,08 zł/kg
Ceny mleka zagęszczonego:
-
cena – 6,31 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 1,59 zł/kg
Ceny serwatki w proszku:
-
cena – 3,46 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,01 zł/kg
Ceny mleka spożywczego pasteryzowanego:
-
cena – 1,87 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,1%
Ceny mleka spożywczego UHT:
-
cena – 1,94 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – spadek o 0,3%
Ceny jogurtu naturalnego:
-
cena – 4,08 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,7%
Ceny kefiru:
-
cena – 2,82 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,5%
Cena śmietany i śmietanki:
-
cena – 5,98 zł/kg
-
zmiana w ujęciu tygodniowym – wzrost o 0,9%
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA, foto:
sxc.hu