Ceny przetworów mleczarskich na aukcji Fonterry wciąż spadają

W dniu 16 lutego 2016 roku na otwartej po raz 158 aukcji internetowej platformy handlowej GlobalDairyTrade (GDT) odnotowano obniżkę przeciętnej ceny ze wszystkich kontraktów terminowych - podaje FAMMU/FAPA.

Ceny przetworów mleczarskich na aukcji Fonterry wciąż spadają

Ceny przetworów mleczarskich

NastÄ…piÅ‚y zniżki cen wszystkich produktów oferowanych za poÅ›rednictwem aukcji, a najbardziej dynamicznie malaÅ‚y ceny kazeiny i sera cheddar. PrzeciÄ™tna cena dla wszystkich produktów ze wszystkich kontraktów terminowych byÅ‚a mniejsza o 1,8% niż przed dwoma tygodniami i wyniosÅ‚a 2,24 tys. USD/t, a wiÄ™c o 55,7% niższa od odnotowanego na poczÄ…tku lutego 2014 rekordu.
 
Ceny OMP (spotowe i ze wszystkich kontraktów terminowych), które sprzedawane byÅ‚o o 3,7% taniej niż na poprzednim przetargu wyniosÅ‚y 1,73 tys. USD/t. Za tonÄ™ tego przetworu mlecznego nadal pÅ‚acono o 109 USD mniej niż przed miesiÄ…cem.
 
W tym samym czasie Å›rednie ważone ceny jednej tony PMP osiÄ…gnęły cenÄ™ o 3,2% mniejszÄ… wobec poprzedniej aukcji, tj. 1,89 tys. USD/t, przy czym kontrakty na sierpieÅ„ 2016 roku potaniaÅ‚y w ciÄ…gu dwóch tygodni o 17,8%. PeÅ‚notÅ‚uste mleko w proszku byÅ‚o wiÄ™c wciąż sprzedawane po cenie wiÄ™kszej niż proszek odtÅ‚uszczony, a różnica ta wynosiÅ‚a 164 USD/t.
 
Na ostatniej aukcji nowozelandzkiego giganta odnotowano 9,7% obniżkę cen sera cheddar. Jego cena zmalała do 2,54 tys. USD/t.



Tagi:
źródło: