Zmiany w Strategii zrównoważonego rozwoju wsi, rolnictwa i rybactwa 2030

Na wniosek ministra rolnictwa i rozwoju wsi Roberta Telusa rząd przyjął aktualizację Strategii zrównoważonego rozwoju wsi, rolnictwa i rybactwa 2030. Aktualizacja związana jest ze zmianą uwarunkowań zewnętrznych wywołanych skutkami pandemii COViD-19, wojną w Ukrainie i planowanym rozszerzeniem UE.

Zmiany w Strategii zrównoważonego rozwoju wsi, rolnictwa i rybactwa 2030
Cel aktualizacji
 
Celem aktualizacji jest wzmocnienie działań publicznych w obszarze zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego i zwiększanie odporności sektora rolno-spożywczego na kryzysy.

Zaprojektowane nowe dziaÅ‚ania i projekty strategiczne majÄ… być dodatkowym impulsem do pozytywnych zmian rozwojowych na obszarach wiejskich i w sektorze rolno-spożywczym. SÅ‚użyć temu ma m.in. zaangażowanie dodatkowych źródeÅ‚ finansowania oraz dalsze wprowadzanie rozwiÄ…zaÅ„ prawnych i organizacyjnych uÅ‚atwiajÄ…cych inwestycje, które poprawiÄ… jakość życia na wsi i wzmocniÄ… dochody jej mieszkaÅ„ców.
 
Najważniejsze zmiany
 
Cel gÅ‚ówny zaktualizowanej strategii to: Wielofunkcyjny rozwój gospodarczy wsi zapewniajÄ…cy bezpieczeÅ„stwo żywnoÅ›ciowe kraju i zwiÄ™kszenie wartoÅ›ci dodanej z rolnictwa oraz trwaÅ‚y wzrost dochodów jej mieszkaÅ„ców przy minimalizacji rozwarstwienia ekonomicznego, spoÅ‚ecznego i terytorialnego oraz poprawie stanu Å›rodowiska naturalnego.

W zwiÄ…zku z nowymi wyzwaniami, z jakimi mierzy siÄ™ sektor rolno-spożywczy na nowo zostaÅ‚ zdefiniowany Cel szczegóÅ‚owy I pn. „Wzmocnienie bezpieczeÅ„stwa żywnoÅ›ciowego i odpornoÅ›ci na kryzysy”. OsiÄ…gniÄ™ciu realizacji tego celu majÄ… sÅ‚użyć dziaÅ‚ania i projekty strategiczne wpisujÄ…ce siÄ™ w nastÄ™pujÄ…ce kierunki interwencji:
  • I.1. ZwiÄ™kszanie opÅ‚acalnoÅ›ci produkcji rolnej, rybackiej i przetwórstwa rolno-spożywczego
  • I.2. Budowa odpornoÅ›ci produkcji rolnej i rybackiej, w tym odpornoÅ›ci na zmiany klimatu
  • I.3. Zapewnienie bezpieczeÅ„stwa żywnoÅ›ciowego kraju i jakoÅ›ci żywnoÅ›ci;
  • I.4. Transformacja energetyczna sektora rolno- spożywczego i rozwój biogospodarki
  • I.5. Przygotowanie polskiego sektora rolno-spożywczego do rozszerzenia UE i nowych uwarunkowaÅ„ handlu zagranicznego
W zaktualizowanym dokumencie podkreÅ›lona zostaÅ‚a konieczność budowy wiÄ™kszej odpornoÅ›ci na zmiany klimatu (w szczególnoÅ›ci niedobory wody), potrzebÄ™ odbudowy Å‚aÅ„cuchów dostaw zerwanych podczas pandemii i w wyniku wojny w Ukrainie, wzmocnienie krajowych producentów i przetwórców rolno-spożywczych dla trwaÅ‚ej zdolnoÅ›ci do zapewniania bezpieczeÅ„stwa żywnoÅ›ciowego (w tym również w odniesieniu do produkcji zwierzÄ™cej) oraz zapewnienie uczciwych warunków konkurencji w rozszerzonej UE i przy nowych uwarunkowaniach handlu zagranicznego. Aktualizacja odwoÅ‚uje siÄ™ również do nowych inicjatyw, których celem jest poprawa sytuacji demograficznej na obszarach wiejskich.

Wszystkie zmiany wprowadzone w dokumencie sÄ… również odzwierciedleniem oczekiwaÅ„ co do wiÄ™kszego ukierunkowania funduszy UE po 2027 i ich celów na potrzeby rozwojowe obszarów wiejskich i sektora rolno-spożywczego.
 


Tagi:
źródło: