Kategorie
Zobacz również tu
-
Zużycie gazu ziemnego
2025-01-21
Poznaj produkty
-
Podwozie ramowe
2016-05-11 -
Sprzęg do pras
2013-06-19 -
JOHN DEERE szyba tylna do kabiny LX 042117
2011-12-13 -
Ciągnik KUBOTA M110GX 115 KM
2013-08-18 -
Rozrzutnik obornika N-255/5 10 ton Igamet
2016-05-13
2016-04-29
| Autor: redakcja1
Stewia jako słodzik w napojach niskokalorycznych
Komisja Europejska opublikowała rozporządzenie (UE) nr 2016/479 (L 87/1) dopuszczające glikozydy stewiolowe (E 960) jako substancję słodzącą w niektórych napojach bez cukru lub o zmniejszonej wartości energetycznej.
Jak informuje FAPA/FAMMU, uznano, że bez narażania na negatywne skutki zdrowotne można dopuścić do użycia E 960 jako słodzika w napojach kawowych, herbacianych i naparach ziołowych, kawie rozpuszczalnej o zmniejszonej wartości energetycznej lub bez cukru w maksymalnej wysokości 30 mg/litr i w napojach na bazie słodu, jak i również o smaku i aromacie kawy i czekolady w maksymalnej wysokości 20 mg/l. Tym samym też odpowiednio zmienił się załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.
źródło: Gospodarz.pl/FAPA/FAMMU na podstawie Dz.U. UE foto:
freeimages.com