Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny na stacjach paliw ustabilizowały się
2024-10-30 -
Unijna produkcja mięsa
2024-10-30
Poznaj produkty
-
Filtr do kominków 18l EINHELL
2011-05-11 -
FLORAMIX IGLAK (Nawóz, granulat)
2012-01-17 -
Pług obracalny zawieszany RW4 (vario)
2012-01-04 -
VEMIX(Vertical Mixer) - mieszalnik pionoowy.
2016-02-19
2016-04-29
| Autor: redakcja1
Stewia jako słodzik w napojach niskokalorycznych
Komisja Europejska opublikowała rozporządzenie (UE) nr 2016/479 (L 87/1) dopuszczające glikozydy stewiolowe (E 960) jako substancję słodzącą w niektórych napojach bez cukru lub o zmniejszonej wartości energetycznej.
Jak informuje FAPA/FAMMU, uznano, że bez narażania na negatywne skutki zdrowotne można dopuścić do użycia E 960 jako słodzika w napojach kawowych, herbacianych i naparach ziołowych, kawie rozpuszczalnej o zmniejszonej wartości energetycznej lub bez cukru w maksymalnej wysokości 30 mg/litr i w napojach na bazie słodu, jak i również o smaku i aromacie kawy i czekolady w maksymalnej wysokości 20 mg/l. Tym samym też odpowiednio zmienił się załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.
źródło: Gospodarz.pl/FAPA/FAMMU na podstawie Dz.U. UE foto:
freeimages.com