Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-12-23
-
Globalne zbiory zbóż
2024-12-23 -
Ceny zbóż na giełdach towarowych (8.12.2024)
2024-12-23 -
Unijna produkcja trzody chlewnej
2024-12-23
Poznaj produkty
-
Agregat uprawowy Kverneland TLG
2015-01-15 -
Opryskiwacz Tùrbine
2020-08-05 -
Mulczery profesjonalne ORSI Eagle Plus
2015-03-12 -
Dystrybutor Cube 56
2012-10-09 -
Filtr do kominków 18l EINHELL
2011-05-11 -
Gaz w butlach
2015-09-29 -
Hak kulowy do Traktorka, Minitraktorka
2011-12-22
UE: Zmiana regulacji dot. kazeinianów spożywczych
W dniu 5 maja 2016 r. w Dzienniku Urzędowym UE opublikowano Rozporządzenie Komisji (UE) nr 2016/691 zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w stosunku do używania dodatków do żywności w kazeinianach spożywczych - podaje FAMMU/FAPA.
Kazeiniany spożywcze są produktami mleczarskimi otrzymanymi w drodze poddania kazeiny spożywczej lub ziaren koagulatu kazeiny spożywczej działaniu czynników neutralizujących, po którym następuje suszenie. Jednoznaczne przepisy odnoszące się do klasyfikacji niektórych substancji w kazeinianach spożywczych stanowiących dodatki do żywności zawiera Dyrektywa (UE) 2015/2203.
Niemniej jednak grupa ta nie jest jednak określona w wykazie zawartym w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008. W związku z tym również na mocy Rozporządzenie Komisji (UE) nr 2016/691 ustanowiono kategorię „Kazeiniany spożywcze” i włączono do niej dodatki dopuszczone w kazeinianach spożywczych z podaniem odpowiednich warunków stosowania. W ten sposób zapewniona jest jasność prawa i nie wprowadza się nowych zastosowań dodatków do żywności. Rozszerzenie użycia tych dodatków stanowi aktualizację wykazu unijnego niemającą wpływu na zdrowie człowieka.