W ramach nadzoru nad rynkiem wina IJHARS przeprowadza kontrole w podmiotach produkujących wino z winogron pochodzących z upraw winorośli położonych na terenie Polski.
W ewidencji prowadzonej przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa w 2024 r. zarejestrowane były 503 podmioty wyrabiające wino przeznaczone do obrotu handlowego.
W trakcie kontroli zweryfikowano cechy organoleptyczne (3 partie), parametry fizykochemiczne (39 partii) i oznakowanie (46 partii) wina przeznaczonego do obrotu handlowego. Z uwagi na niezgodną z deklaracją zawartość alkoholu i kwasowość zakwestionowano 6 partii. Nieprawidłowości w oznakowaniu stwierdzono w przypadku 26 partii i najczęściej dotyczyły one podawania odniesienia do nazwy jednostki geograficznej na produktach nieposiadających ChNP i ChOG.
W trakcie kontroli sprawdzono także wymagania formalno-prawne, prawidłowość prowadzenia rejestrów przychodu i rozchodu produktów winiarskich, opracowanie i wdrożenie systemu kontroli wewnętrznej wyrobu i rozlewu wina oraz prawidłowość procesu usunięcia produktów ubocznych powstałych przy wyrobie wina. Nie stwierdzono w tym zakresie nieprawidłowości.
źródło: Gospodarz.pl/IJHARS foto:
sxc.hu