Komisja Europejska aktualizuje normy handlowe dotyczące produktów rolno-spożywczych, aby lepiej zaspokajać potrzeby konsumentów i zapewnić zrównoważony rozwój.
Komisja Europejska pracuje obecnie nad przeglądem obowiązujących norm handlowych mających zastosowanie do szeregu produktów rolno-spożywczych, takich jak owoce i warzywa, soki owocowe i dżemy, miód, drób lub jaja. Proponowane zmiany mają na celu pomóc konsumentom w dokonywaniu bardziej świadomych wyborów dotyczących zdrowszej diety oraz przyczynić się do zapobiegania marnowaniu żywności.
Komisja Europejska zaproponowała między innymi następujące zmiany dotyczące:
-
wskazywania miejsca pochodzenia - jaśniejsze i obowiązkowe przepisy dotyczące oznaczania pochodzenia miodu, orzechów i suszonych owoców, dojrzewających bananów, a także oczyszczonych, przetworzonych i pokrojonych owoców i warzyw. W przypadku mieszanek na etykiecie będzie musiał być podany kraj lub kraje pochodzenia. Wskazanie krajów pochodzenia zwiększy przejrzystość dla konsumentów, powinno również promować produkcję tych produktów w UE;
-
marnowania żywności - proponowane zmiany dotyczą między innymi tak zwanych „brzydkich” owoców i warzyw (z wadami zewnętrznymi, ale nadal nadającymi się do spożycia lokalnego/bezpośredniego). Takie owoce i warzywa sprzedawane konsumentom lokalnie i bezpośrednio przez producentów byłyby zwolnione z obowiązku przestrzegania norm handlowych. Działania takie mogłaby zapewnić konsumentom większe możliwości zakupu świeżych owoców i warzyw po bardziej przystępnych cenach i przynieść korzyści producentom działającym w krótkich łańcuchach dostaw;
-
pakowania - produkty przeznaczone na darowiznę zwolnione byłyby z głównych wymogów dotyczących etykietowania. Ma to na celu ułatwienie uczestnictwa podmiotów w darowiznach;
-
soków owocowych - soki owocowe będą mogły posiadać opis „bez dodatku cukru”. Działanie to ma na celu wyjaśnienie, że w przeciwieństwie do nektarów owocowych soki owocowe z definicji nie mogą zawierać dodanych cukrów, czego część konsumentów nie jest świadoma. Ponadto na etykiecie soku owocowego o zmienionym składzie można będzie umieścić informację „sok owocowy o obniżonej zawartości cukru”;
-
dżemów i marmolad - zawartość owoców w dżemach zostanie zwiększona z 350 gramów do minimum 450 gramów (do 550 gramów dla najwyższej jakości) na kilogram gotowego produktu. Wraz z ogólnym wzrostem zawartości owoców, konsumentom oferowane będą produkty o mniejszej zawartości cukrów prostych i większej ilości owoców niż obecnie. Określenie „marmolada”, dopuszczone dotychczas wyłącznie w odniesieniu do dżemów cytrusowych, będzie dozwolone dla wszystkich dżemów w celu wprowadzenia możliwości dostosowania nazwy produktu do nazwy najczęściej stosowanej;
-
jaj - znakowanie jaj odbywać się będzie również bezpośrednio w gospodarstwie, co przyczyni się do poprawy identyfikowalności.
W ciągu ostatniego dziesięciolecia na rynkach rolnych zaszły znaczące zmiany spowodowane przede wszystkim innowacjami, ale także ewoluującymi obawami społecznymi i zapotrzebowaniem konsumentów. Zaproponowane przez Komisję Europejską zmiany są zgodne ze strategią „od pola do stołu” oraz celami zrównoważonego rozwoju ONZ co sprawi, że zaktualizowane normy handlowe będą mogły przyczynić się do promowania i upowszechnienia zrównoważonych produktów, przy jednoczesnym zaspokojeniu nowych potrzeb konsumentów i podmiotów gospodarczych.
Proponowane zmiany będą teraz przygotowywane zgodnie z procedurą ustawodawczą przez Parlament Europejski i Radę UE.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych aktywnie uczestniczy w konsultacjach proponowanych zmian.
źródło: Gospodarz.pl/Małgorzata Kłak-Sionkowska – Biuro Współpracy Międzynarodowej oraz Biuro Kontroli Jakości Handlowej foto:
MRiRW