| Autor: redakcja1

Zużycie wysokobiałkowych surowców paszowych w Polsce w sezonie 2013/14

Jak wynika z wyliczeń IERiGŻ, opublikowanych w najnowszym raporcie Rynek pasz z kwietnia 2014 roku, zużycie wysokobiałkowych surowców paszowych w Polsce od sezonu 2008/2009 do sezonu 2011/2012 wykazywało trend zwyżkowy, wzrastając z 2,8 mln t do 3,6 mln t – podaje Bank BGŻ.

Zużycie wysokobiałkowych surowców paszowych w Polsce w sezonie 2013/14
IERiGŻ szacuje, że w sezonie 2013/2014 zużycie tych surowców może wynieść blisko 3,3 mln t w stosunku do 3,4 mln t w sezonie poprzednim i 3,6 mln t dwa sezony wcześniej. Prognozowana zniżka konsumpcji będzie związany z utrzymującym się spadkiem pogłowia trzody chlewnej oraz z rosnącymi cenami surowców wysokobiałkowych w porównaniu do zbóż.
 
W tym sezonie, tak jak w poprzednich latach, w strukturze zużycia wysokobiałkowych surowców paszowych będą dominowały śruty oleiste z udziałem przekraczającym 90%. IERiGŻ przewiduje zużycie śruty sojowej na poziomie 1,95 mln t, czyli będzie ono większe o 8% w porównaniu z sezonem 2012/2013.
 
W odniesieniu do śruty słonecznikowej konsumpcja może wynieść 410 tys. t i będzie mniejsza o 17% wobec sezonu 2012/2013. Jeżeli chodzi o śrutę rzepakową, to spodziewany jest spadek zużycia tego surowca o 7% w skali roku do 610 tys. t. Na mniejsze wykorzystanie śruty rzepakowej na rynku krajowym, pomimo zwiększenia jej produkcji, będą miały wpływ dużo bardziej korzystne warunki zbytu na rynkach zagranicznych.
 
W przypadku nasion strączkowych, których udział w strukturze zużycia wysokobiałkowych surowców paszowych w sezonie 2013/2014 IERiGŻ ocenia na 8,5%, spożycie może wynieść 286 tys. t w stosunku do 406 tys. t w sezonie 2012/2013, z uwagi na spadek produkcji. Mączka rybna w ilości 24 tys. t, tak jak w poprzednich latach, będzie miała marginalne znaczenie w strukturze wykorzystania komponentów wysokobiałkowych.
 
Niemniej jednak, IERiGŻ podkreśla, że choć w strukturze wykorzystywanych w żywieniu pasz treściwych rośnie znaczenie pasz wysokobiałkowych, udział ten w wysokości 17% jest w dalszym ciągu mniejszy niż w krajach UE- 15, gdzie jest na poziomie ponad 25%.


Tagi:
źródło: