Szacuje się, że do połowy maja zaorano i zakwalifikowano do zaorania w sumie 5,5 tys. ha obszaru zasianego zbożami ozimymi, a więc 0,1% wobec 0,7% rok wcześniej, w tym:
-
pszenicy ozimej - 2,7 tys. ha względem ubiegłorocznych 19,5 tys. ha,
-
żyta - 1,2 tys. ha w odniesieniu do 2,6 tys. ha,
-
jęczmienia ozimego - 0,6 tys. ha w porównaniu do 3,2 tys. ha,
-
pszenżyta ozimego - 1 tys. ha w stosunku do 5,6 tys. ha.
Areał uprawy rzepaku i rzepiku ozimego zaorany i zakwalifikowany do zaorania wyniósł 7 tys. ha, czyli 0,9% powierzchni zasianej.
Jak wynika z oceny rzeczoznawców terenowych GUS, najważniejszą przyczyną zaorywania plantacji upraw ozimych w 2019 roku były uszkodzenia mrozowe, ale też mała obsada roślin na powierzchni 1 m2 oraz inne czynniki, jak np. straty spowodowane przez dziką zwierzynę.
Największe straty zimowe i wiosenne w uprawach ozimych zaobserwowano w rzepaku i rzepiku ozimym w województwach: zachodniopomorskim, kujawsko-pomorskim i podlaskim.