Prognozy wskazują, że produkcja orzechów włoskich w sezonie 2012/2013 wyniesie 59,5 tys. ton wobec niespełna 65 tys. ton w poprzednim. Czołowym ich producentem jest Francja, która corocznie wytwarza pomiędzy 35 a 40 tys. ton. Około 85% z orzechów przeznaczonych na eksport wysyłana jest do krajów członkowskich UE, zwłaszcza do Włoch i Hiszpanii.
W tym sezonie wielkość produkcji we wszystkich krajach Wspólnoty szacuje się na około 239,5 tys. ton, czyli nieco mniej niż w poprzednim sezonie, w którym osiągnięto poziom 245 tys. ton. Ze względu na wysokie zapotrzebowanie unijnych państw na orzechy włoskie notowany jest wysoki poziom importu, który w tym sezonie ma osiągnąć wartość 195 tys. ton.
Czołowym eksporterem orzechów włoskich do UE są Stany Zjednoczone. W poprzednim sezonie przywieziono z tego kraju na teren Unii 121 tys. ton, natomiast pozostałe ilości zostały sprowadzone z Mołdawii (22 tys. ton), Chile i Ukrainy ( po ok. 17 tys. ton) oraz Indii (12,1 tys. ton).
Zdecydowanie lepiej przedstawia się produkcja orzechów laskowych w państwach unijnych. Przodującym krajem są Włochy, które jednocześnie zajmują drugie miejsce pod względem produkcji tego typu orzechów z 13,5% udziałem w światowym rynku. Pierwsze miejsce niezmiennie należy do Turcji, natomiast trzecie do Stanów Zjednoczonych. Ze względu na niesprzyjające warunki pogodowe, tegoroczne szacunki wskazują na spadek zbiorów do około 100 tys. ton w porównaniu z 130 tys. ton ubiegłym sezonie. Prognozy wskazują, że we wszystkich 27 państwach UE zostanie zebranych łącznie 117,3 tys. ton orzechów laskowych wobec 146,2 tys. ton w 2011 r.