Jak sprawdzić zasobność gleb w składniki pokarmowe?

Na polach widać już pierwsze oznaki jesieni. Zdaniem ekspertów Krajowej Spółki Cukrowej zaraz po zbiorach plonów warto zacząć myśleć o kolejnym sezonie wegetacyjnym. W tym celu zalecane jest przebadanie zasobności gleb, czego niestety nie da się ustalić organoleptycznie.

Jak sprawdzić zasobność gleb w składniki pokarmowe?

Zdaniem KSC każdy sezon wegetacyjny na polu powinien być rozpoczęty analizą gleby. W tym celu powinno się pobrać próby glebowe i dopiero w oparciu o wyniki analizy wykonane w wyspecjalizowanych laboratoriach ustalić potrzebną wysokość dawek nawozowych.

Pobieranie próbek gleby można przeprowadzić dwoma sposobami:

  • laską Egnera lub za pomocą szpadla,
  • zlecić wyspecjalizowanej firmie, wykorzystującej system GPS i mechaniczne wiertła.

W obu przypadkach obowiązują te same zasady.

1.
Próba ogólna powinna składać się z 15-20 próbek pojedynczych, pobranych równomiernie z całej powierzchni pola z wierzchniej warstwy gleby 25 - 30 cm.

2. Próba ogólna (wymieszane w pojemniku próbki pojedyncze) o wadze 0,5 kg zapakowana do woreczka lub pudełka wystarczy do określenia wszystkich parametrów.


W tym miejscu warto także przypomnieć, iż podstawowy zakres analizy glebowej obejmuje określenie poziomu pH, zawartości fosforu, potasu i magnezu. Dodatkowo można też zlecić wykonanie analizy na zawartość mikroelementów.

Wyniki badań i zalecenia nawozowe stanowią dla każdego gospodarza podstawową  informację o nawożeniu i potrzebie wapnowania gleb.

Jak podkreślają eksperci Krajowej Spółki Cukrowej przy wzrastających kosztach produkcji nawożenie jest głównym elementem decydującym o ekonomice produkcji rolniczej, wysokości oraz jakości plonów.

Schematy pobierania próbek glebowych


Schemat pobierania próbek glebowych

Przejdź na następną stronę by zobaczyć zdjęcia laski Egnera i urządzenia do pobierania prób glebowych




Tagi:
źródło: