| Autor: redakcja6

Cukier na rynku światowym najtańszy od 2 lat

Na przełomie października i listopada bieżącego roku nastąpił spadek cen cukru na rynku międzynarodowym.

Cukier na rynku światowym najtańszy od 2 lat

W Nowym Jorku ceny cukru surowego w ostatnim tygodniu spadły o 3% i wyniosły 417,8 USD/t. Natomiast w Londynie cukier biały stracił o 2% na wartości i osiągnął poziom 531 USD/t. W relacji miesięcznej spadki wyniosły odpowiednio 11% i 10%. Z kolei w ujęciu rocznym ceny były niższe o 25% i 22% odpowiednio.

 

W początkowych dniach listopada ceny cukru białego były najniższe od zanotowanych w ciągu ostatnich dwóch lat, natomiast surowego – od trzech miesięcy. Za główną przyczynę spadków cen uważa się większą podaż z Brazylii oraz mniejsze zapotrzebowanie ze strony Rosji i Chin.

 

Prognozy wskazują na dalsze spadki cen ze względu na nadwyżkę produkcji nad konsumpcją na runku światowym. Sporo będzie też zależeć od kursu walut i sytuacji rynkach światowych.



Tagi:
źródło: