Kategorie
Zobacz również tu
-
Zużycie gazu ziemnego
2025-01-21
Poznaj produkty
-
Beczka typ T 500
2014-01-10 -
Inwertery Solis
2020-04-30 -
Mulczery międzyrzędowe ORSI FLAIL D
2015-03-11 -
WYCINANIE LASEROWE
2016-05-05 -
Karmidło dla indyków
2011-05-18 -
Opryskiwacz NAPA
2011-07-05
Rośnie popyt na jagnięcinę w Chinach
W maju br. Chińczycy sprowadzili prawie 27 tys. ton mięsa jagnięcego, czyli o 18% więcej niż przed rokiem.
Rynek mięsa w Chinach
W ocenie FAMMU/FAPA, przyczyną tego jest znaczny skok cen wieprzowiny, czyniąc jagnięcinę gatunkiem mięsa bardziej atrakcyjnym cenowo. Warto również przypomnieć, że w 2015 r. dostawy jagnięciny na rynek chiński były przez większość roku dość słabe ze względu na wysoki poziom zapasów w chłodniach, sporą podaż na rynku wewnętrznym a także relatywnie tanią wieprzowinę.
W 2016 r. sytuacja się zmieniła, bowiem ceny wieprzowiny na tym rynku są niebywale wysokie, co odciąga konsumentów od mięsa wieprzowego w kierunku tańszej jagnięciny. W dodatku za wzrost sprzedaży w dużej mierze odpowiada zwiększony popyt wśród rosnącej populacji klasy średniej w Państwie Środka. Tym samym dzięki tej grupie społecznej zwiększa się konsumpcja mięsa czerwonego ogółem w Chinach. Oczywiście wieprzowina pozostaje w tym kraju gatunkiem mięsa „pierwszego wyboru”, jednakże gdy tylko drożeje traci swoich klientów na rzecz innych gatunków mięsa.
Drożejąca wieprzowina w 2016 r., wpłynęła na wzrost importu mięsa jagnięcego do Chin z zagranicy, głównie z Australii, Nowej Zelandii, jak również z Chile i Urugwaju. Dostawy z Nowej Zelandii zwiększyły się w maju br. o 18% do 18,4 tys. ton, a import z Australii wzrósł o 38% do 8,2 tys. ton. W ciągu pierwszych pięciu miesięcy 2016 r. trafiło do Chin o 2% więcej mięsa jagnięcego niż rok wcześniej.