Niemniej jednak spadek pogłowia owiec w sezonie 2013/2014 będzie niższy niż poprzednio. Produkcja tego gatunku mięsa obniży się tym razem o 0,5% do około 73,6 mln ton. W następnym okresie liczba ubojów jagniąt spadnie o 8% do około 19,5 mln sztuk, a produkcja jagnięciny obniży się o 7% do 431 tys. ton.
Jak podkreśla FAMMU/FAPA, spadek ubojów jagniąt w sezonie 2013/2014 będzie skutkiem wysokiego wzrostu ich liczby w sezonie 2012/2013 (21,2 mln sztuk). Liczba ubojów starszych owiec obniży się o 20% i wyniesie 6,3 mln sztuk. Przypomnijmy, iż poprzednio było to 7,9 mln sztuk.
Niższa produkcja mięsa owczego przyczyni się najprawdopodobniej do redukcji poziomu eksportu. Z szacunków wynika, że w sezonie 2013/2014 Australia będzie mogła wyeksportować 177 tys. ton jagnięciny, co oznacza 12-procentowy spadek, a także 109 tys. ton baraniny, czyli o 24% mniej.
W związku z powyższym łączna wartość wyeksportowanego mięsa owczego w sezonie 2013/2014 obniży się o około 11% do 1,4 mld USD. Jednocześnie, w wyniku spadku podaży, nastąpi wzrost cen jagniąt na rynku australijskim.