Rynek mięsa owczego w UE
Pozwoli to utrzymać spożycie przypadające na 1 mieszkańca na dotychczasowym poziomie. Trudno na razie powiedzieć jak przedstawiają się dane dotyczące ubojów owiec w Unii Europejskiej, ale z informacji o przywozie wynika, że jego ilość rośnie. W okresie od stycznia do września sprowadzono z krajów trzecich 176,6 tys. ton mięsa owczego, a więc o 2,8% więcej niż rok wcześniej, przy czym 89% pochodziło z Nowej Zelandii.
Jak zauważa Danuta Zawadzka z IERiGŻ, wzrost importu, a prawdopodobnie również produkcji mięsa owczego jest podstawą spadku jego cen. W Unii Europejskiej zniżkowy trend cen jagniąt został zapoczątkowany w końcu 2015 r. i trwa do tej pory.
Ceny mięsa owczego
W I kwartale 2016 r. cena jagniąt wyniosła 586 EUR/100 kg wagi poubojowej, a w II kwartale 550 EUR. Ceny te były mniejsze niż rok wcześniej odpowiednio o 7,9% i 6,3%. W III kwartale cena jagniąt wyniosła w UE-28 580 EUR i była o 5,4% niższa niż w porównywalnym okresie przed rokiem. W październiku cena ta wyniosła 620 EUR i była o 2,9% mniejsza niż w październiku 2015 r. W listopadzie wyniesie ona prawdopodobnie 627 EUR i będzie o 0,5% niższa niż rok wcześniej.
Malejąca stopa spadku jest coraz wyraźniejszym sygnałem wychodzenia z sytuacji kryzysowej.