Odzyskanie europejskich rynków przełożyło się na wzrost eksportu marokańskich produktów rolnych i tym samym zwiększenia się spożycia pomidorów i czerwonych owoców z tego kraju.
Najnowsze dane statystyczne przedstawione przez Ministerstwo Finansów ujawniły znaczny zwyżkę ilości dostaw marokańskich płodów rolnych na rynki europejskie.
W pierwszych ośmiu miesiącach tego roku wielkość eksportu wzrosła o 54 tys. ton, z 288 tys. ton do 342 tys. ton. Z kolei wartość eksportu pomidorów marokańskich zwiększyła się o 34,6 milionów euro, osiągając w pierwszych ośmiu miesiącach tego roku 320,5 milionów euro, w porównaniu do 285,5 miliona euro w tym samym okresie 2017 roku.
Czerwone owoce również odnotowały zwyżkę wysyłki do Europy. W pierwszych ośmiu miesiącach tego roku całkowita wysyłka wyniosła 93,5 tys. ton o wartości 211,8 milionów euro, w odniesieniu do 78 tysięcy ton za 143,6 miliona euro w tym samym okresie 2017 roku.
źródło: Gospodarz.pl/freshplaza.com foto:
pixabay.com