Jak informuje FEPEX, w pierwszych trzech kwartałach 2016 roku Unia Europejska sprowadziła z Turcji owoce i warzywa o łącznej wartości 738,4 mln euro – to o 21% więcej niż w porównywalnym okresie rok wcześniej.
Tym samym Turcja zajmuje czwarte miejsce wśród największych pozaunijnych dostawców warzyw i siódme w przypadku dostaw owoców. W pierwszych dziewięciu miesiącach 2016 roku zakup tureckich warzyw osiągnął wartość 141,3 mln euro, o 29% więcej niż w tym samym okresie roku poprzedniego. Według FAMMU/FAPA, największą wartość w zakupie osiągnęły tureckie pomidory - 45,0 mln euro.
Wartość sprowadzonych na teren UE tureckich owoców w okresie od stycznia do końca września to 597,0 mln euro, co oznacza 19% wzrost wobec roku poprzedniego, a tu w dostawach przeważały świeże winogrona i rodzynki – całkowita wartość ich to 235,0 mln euro oraz owoce pestkowe, tj. brzoskwinie i morele – 161,2 mln euro, a także owoce cytrusowe o wartości 97,6 mln euro.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA na podstawie: FEPEX foto:
Gospodarz.pl/MP