Kategorie
Zobacz również tu
-
80 mln zł czeka na pszczelarzy
2025-04-23 -
Niższy eksport polskiego masła
2025-04-23 -
Ceny skupu świń rzeźnych (13.04.2025)
2025-04-23 -
Ogólna sytuacja w gospodarstwach rolnych
2025-04-23
Poznaj produkty
-
Pojedynczy pas MC 780S DEWULF
2020-10-07 -
Okna przesuwne
2014-03-26 -
YARA N-SENSOR
2011-01-20
Rośnie konsumpcja owoców i warzyw w UE
Jak wynika z danych Freshfel, w 2013 roku unijna konsumpcja owoców i warzyw w przeliczeniu na jednego mieszkańca wynosiło 341,28 gram, czyli o 5,6% więcej niż w 2012 r., ale o 2% mniej niż średnia dla okresu 2008-2012.
Zalecana przez WHO dzienna porcja „zdrowia” w postaci owoców i warzyw wynosi co najmniej 400 gram na osobę. Tymczasem w 2013 r. jedynie w sześciu krajach UE zaobserwowano rekomendowaną wysokość spożycia.
W omawianym roku na jednego mieszkańca Unii przypadało 188,6 gram owoców, a zatem to zwyżka o 10% względem 2012 r. i 153,22 gram warzyw, tj. o zaledwie 0,5% więcej niż rok wcześniej.
Jak zauważa FAMMU/FAPA, w porównaniu do danych z okresu 2008-2012 zwiększyło się spożycie bananów o 5%, winogron o 3% oraz cebuli. Z kolei na popularności znacznie straciły warzywa strączkowe o 14,3% oraz pomidory o 7%.
