Kategorie
Zobacz również tu
-
Stosuj bezpiecznie środki ochrony roślin
2024-11-18 -
Wrześniowy skup mleka
2024-11-18 -
Ceny serów w Polsce (3.11.2024)
2024-11-18
Poznaj produkty
-
Reflektor przedni H4 ze zlączem AMP
2011-12-14 -
ZESTAW - ŁUPARKA ŚWIDROWA - ŚWIDER + PIASTA
2012-05-31 -
DEUTZ - szyba drzwiowa
2011-12-13 -
Siewnik do poplonów POPLON
2011-11-21 -
Smarownica pneumatyczna 50/60 kg
2012-05-17
Rośnie konsumpcja owoców i warzyw w UE
Jak wynika z danych Freshfel, w 2013 roku unijna konsumpcja owoców i warzyw w przeliczeniu na jednego mieszkańca wynosiło 341,28 gram, czyli o 5,6% więcej niż w 2012 r., ale o 2% mniej niż średnia dla okresu 2008-2012.
Zalecana przez WHO dzienna porcja „zdrowia” w postaci owoców i warzyw wynosi co najmniej 400 gram na osobę. Tymczasem w 2013 r. jedynie w sześciu krajach UE zaobserwowano rekomendowaną wysokość spożycia.
W omawianym roku na jednego mieszkańca Unii przypadało 188,6 gram owoców, a zatem to zwyżka o 10% względem 2012 r. i 153,22 gram warzyw, tj. o zaledwie 0,5% więcej niż rok wcześniej.
Jak zauważa FAMMU/FAPA, w porównaniu do danych z okresu 2008-2012 zwiększyło się spożycie bananów o 5%, winogron o 3% oraz cebuli. Z kolei na popularności znacznie straciły warzywa strączkowe o 14,3% oraz pomidory o 7%.