| Autor: redakcja1

Pozaunijny handel owocami i warzywami (I-IX 2016)

W okresie od stycznia do końca września w 2016 roku kraje unijne w sumie wyeksportowały do państw trzecich, pozaunijnych 4,367 mln ton owoców i warzyw względem 4,921 mln ton w porównywalnym okresie roku 2015.

Pozaunijny handel owocami i warzywami (I-IX 2016)

Eksport warzyw i owoców z UE

Wśród tej ilości 1,8 mln ton stanowił wywóz do państw trzecich warzyw, a pozostała ilość 2,567 mln ton to wysyłka owoców.

Najwięcej kraje unijne od stycznia do końca września wyeksportowały w roku 2016 wśród warzyw - cebuli – 572,6 tys. ton oraz ziemniaków – 542 tys. ton i 125,8 tys. ton pomidorów. Według FAMMU/FAPA, w wysyłce owoców dominowały jabłka z wynikiem 1,179 mln ton, pomarańcze – 250 tys. ton i 190 tys. ton gruszki.

Import warzyw i owoców do UE

W tym samym okresie pierwszych dziewięciu miesięcy sprowadzono na teren Unii Europejskiej z państw trzecich 11,393 mln ton owoców i warzyw względem 10,594 mln ton w tym samym okresie rok wcześniej.

Najwięcej zakupiono owoców – 9,621 mln ton, w tym 4,054 mln ton stanowił import bananów. Poza tym 821 tys. ton to przywóz pomarańczy, 613,3 tys. ton ananasów, 565,5 tys. ton pomelo, 472 tys. ton winogron, 400 tys. ton jabłek i 330 tys. ton mandarynek.


Tagi:
źródło: