| Autor: redakcja1

KE zwiększa kontrolę importowanych warzyw i owoców

Ze względu na częste występowanie niezgodności z obowiązującymi przepisami oraz zwiększonego poziomu substancji szkodliwych Komisja Europejska zdecydowała się na zintensyfikowanie kontroli urzędowych importu wybranych produktów z niektórych krajów – podaje FAMMU/FAPA.

KE zwiększa kontrolę importowanych warzyw i owoców

Z dniem 1 stycznia 2015 roku zwiększone kontrole obejmą między innymi:
- rodzynki z Afganistanu,
- orzeszki ziemne i masło orzechowe z Brazylii i Sudanu,
- seler chiński z Kambodży,
- brokuły z Chin,
- bakłażany oraz paprykę słodką z Dominikany,
- truskawki i paprykę z Egiptu,
- groch i fasolę z Kenii,
- suszoną fasolę z Nigerii,
- winogrona świeże z Peru,
- bakłażany z Tajlandii,
- morele suszone i paprykę słodką z Turcji,
- rodzynki z Uzbekistanu,
- owoce egzotyczne i paprykę z Wietnamu.



Tagi:
źródło: