Kategorie
Zobacz również tu
-
80 mln zł czeka na pszczelarzy
2025-04-23 -
Niższy eksport polskiego masła
2025-04-23 -
Ceny skupu świń rzeźnych (13.04.2025)
2025-04-23 -
Ogólna sytuacja w gospodarstwach rolnych
2025-04-23
Poznaj produkty
-
Pokrywa wychwytująca FL 200 na zbiornik IBC
2016-05-05 -
Kombajn zaczepiany FELIX/Z
2016-05-11 -
Eletor RP-45MM-W-N
2020-02-07 -
Wygrodzenia z rurą karkową
2016-03-10
Owoce i warzywa z Hiszpanii najpopularniejsze na niemieckim rynku
W 2015 roku hiszpańskie dostawy owoców i warzyw były najważniejszymi dla niemieckich konsumentów – w sumie ich wielkość przekroczyła 2,473 mln ton – podaje FAMMU/FAPA.

Dostawy owoców i warzyw z Hiszpanii
Dla porównania w roku 2013 eksport z Hiszpanii wyniósł 2,572 mln ton, a jeszcze rok wcześniej w wysokości 2,392 mln ton. W zeszłorocznych dostawach zdecydowanie dominowały owoce 1,459 mln ton, z czego 788 tys. ton stanowiły same cytrusy. Pozostała ilość 1,014 mln ton to sprowadzone do Niemiec warzywa.
Na niemiecki rynek z Hiszpanii trafiły głównie pomarańcze - 327 tys. ton, mandarynki – 277 tys. ton, ogórki – 203 tys. ton i arbuzy z wynikiem 201 tys. ton. Poza tym spore ilości stanowiły słodka papryka - 187 tys. ton, pomidory – 168 tys. to oraz cytryny – 100 tys. ton i cebula – 97 tys. ton.
