Eksport amerykańskich świeżych warzyw w okresie od stycznia po sierpień w bieżącym roku była na poziomie zbliżonym do zeszłorocznego.
Niemniej jednak zaobserwowano spadek zbiorów pomidorów, sałaty rzymskiej i cebuli, które zostały zrekompensowane większym wywozem sałaty głowiastej, ogórków, marchwi, selera, brokułów, dyni, a także papryczek chili.
Niestety niekorzystna aura w Oregonie i Waszyngtonie spowolniła zbiory cebuli, przez co tempo żniw było mniejsze niż wynosi średnia 3-letnia. Za to w Kalifornii na cele rolnicze zużywa się 62% całkowitego zużycia wody. Deficyty w opadach powstają z częściowego wykorzystania wody pochodzącej ze zbiorników wodnych znajdujących się na terenie całego stanu, przy czym w szczególności w okresach jeszcze większej suszy. Tym bardziej, że większość warzyw w całym stanie ma zapotrzebowanie na wilgoć zwłaszcza w okresie wiosennym. Według danych USDA, w ostatnich dwóch latach w Kalifornii przypadało 59% łącznej produkcji warzyw w USA.
źródło: Gospodarz.pl/USDA foto:
Gospodarz.pl/AN