Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny zbóż w kraju (8.12.2024)
2024-12-17
Poznaj produkty
-
Przetrząsacze karuzelowe KW
2014-02-27 -
Zamgławiacz termiczny TS-75L Masterfog
2020-04-30 -
Owijarka do bel okrągłych G1015 GOWEIL
2020-07-24
Marek Sawicki z wizytą w Zjednoczonych Emiratach Arabskich
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Marek Sawicki, w dniach 23-27 listopada br., przebywał z oficjalną wizytą w Zjednoczonych Emiratach Arabskich.
SIAL Middle East i promocja polskich produktów
Głównym celem było przeprowadzenie bezpośrednich rozmów z kierownictwem resortów, w gestii których znajdują się sprawy związane z rolnictwem i handlem, a także ze służbami odpowiedzialnymi za bezpieczeństwo żywności oraz umożliwienie dostępu do rynku emirackiego polskim produktom rolno-spożywczym. Bardzo ważnym elementem wizyty był również udział w targach SIAL Middle East i promocja polskich produktów tym rynku.
Podczas pobytu w ZEA minister M. Sawicki spotkał się z ministrem wody i środowiska Rashidem Ahmedem bin FAHD, wicepremierem Sheikh Mansour bin Zayed Al Nahyan, ministrem ds. prezydenckich, Prezesem Urzędu ds. Kontroli Żywności Abu Dhabi, prezesem Izby Przemysłowo Handlowej Abu Dhabi Mohamedem Thani Murshed Ghannam Al-Rumaithi, prezesem Izby Przemysłowo Handlowej Dubaju Abdul Rahmanem Saif Al-Ghurair oraz prezesem Wydziału Kontroli Żywności Urzędu Miejskiego Dubaju Khalidem Shareef.
Podczas rozmów strony podkreślały przyjazne stosunki między Polską i ZEA oraz wolę intensyfikacji współpracy, w tym gospodarczej. Minister M. Sawicki wyraził satysfakcję ze wzrostu zainteresowania emirackich konsumentów polską żywnością, czego dowodem jest fakt, że w 2013 r. wartość eksportu towarów rolno-spożywczych z Polski na rynek ZEA wyniosła blisko 85 mln EUR, co oznaczało wzrost o ponad 47% w stosunku do 2012 roku. Minister Marek Sawicki podkreślał, że Polska żywność ma silną i pewną pozycję na rynku europejskim, gdzie trafia prawie ¾ eksportu i skąd pochodzi prawie 70% importu. Polska jest w Europie i na świecie znaczącym producentem rolnym produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego: owoców, warzyw, mleka, mięsa i zbóż, zarówno jako surowców, jak i produktów przetworzonych. Dzięki temu istnieje, nadal nie wykorzystany, potencjał w zakresie handlu artykułami rolno-spożywczymi.
W rozmowie z szefami służb weterynaryjnych Abu Dhabi i Dubaju, minister M. Sawicki zwrócił się z prośbą o jak najszybszą finalizację prowadzonych procedur dopuszczenia do rynku emirackiego polskich produktów pochodzenia zwierzęcego, w szczególności wołowiny, produktów mleczarskich i jaj. Podkreślił fakt, iż polskie służby weterynaryjne i fitosanitarne przywiązują ogromną wagę do kontroli żywności na poszczególnych etapach produkcji żywności, dzięki czemu polska żywność jest bezpieczna. Minister zwracał również uwagę na fakt, że surowiec tradycyjnie pozyskiwany jest z polskich gospodarstw o wielopokoleniowych tradycjach i przetwarzany jest w najnowocześniejszych zakładach przetwórczych.
Szef polskiego ministerstwa rolnictwa zaprosił swoich rozmówców do złożenia wizyty w Polsce, aby mogli oni osobiście ocenić jakość i bezpieczeństwo polskich produktów, ich walory smakowe i zapachowe.
Czytaj dalej na następnej stronie...