Konferencja "Żywność i żywienie w XXI wieku"

Dnia 9.09 br., na Zamku Królewskim w Warszawie, Minister Marek Sawicki uczestniczył w Konferencji “Żywność i żywienie w XXI wieku” (Food and nutrition in 21st century).

Konferencja

Konferencja nad którą patronat merytoryczny objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, została organizowana przez Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego oraz Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach, w ścisłej współpracy z Dyrektoriatem ds. Biotechnologii, Rolnictwa i Żywności Komisji Europejskiej i jest jedną z flagowych imprez organizowanych w ramach Polskiej Prezydencji w Radzie Unii Europejskiej.

Podczas wystąpienia inaugurującego obrady Minister Marek Sawicki przedstawił krótki referat pn. „Wspólna Polityka Rolna na rzecz zapewnienia konsumentom żywności wysokiej jakości”. W swoim wystąpieniu Minister przedstawił mechanizmy i działania realizowane w ramach Wspólnej Polityki Rolnej, służące wsparciu produkcji wysokiej jakości żywności. Na zakończenie referatu Minister nakreślił główne wyzwania w obszarze żywności i żywienia stojące przez nową Wspólną Polityką Rolną do których zaliczył m.in. kreowanie polityki zdrowego żywienia, promowanie lokalnych systemów żywności oraz dokładne rozpoznanie długoterminowych skutków dopuszczenia GMO.

W Konferencji wzięło udział ponad 400 uczestników z całej Europy: naukowców, polityków, przedstawicieli przemysłu, organizacji konsumentów i innych.




Tagi:
źródło: