Kategorie
Zobacz również tu
-
Stosuj bezpiecznie środki ochrony roślin
2024-11-18 -
Wrześniowy skup mleka
2024-11-18 -
Ceny serów w Polsce (3.11.2024)
2024-11-18
Poznaj produkty
-
WIERTŁO seria 200
2012-01-05 -
Sorbent torfowy CB 18
2016-05-05 -
Przyczepa DRAKKAR CARGO
2013-10-30
Podestylacyjny susz zbożowy (DDGS) szansą na ograniczenie importu soi do UE
W Wielkiej Brytanii realizowany jest duży projekt badawczy, którego celem jest analiza możliwości obniżenia stopnia zależności unijnego sektora zwierzęcego od importu pasz białkowych wytwarzanych z soi w oparciu o podestylacyjny susz zbożowy (DDGS) powstający jako produkt uboczny w produkcji etanolu.
Zależność od importu soi jako głównego
źródła białka paszowego podniosła obawy środowiskowe związane ze zmianą
użytkowania gruntów i zwiększeniem emisji węgla z upraw rolnych. „DDGS
stwarza szansę na dostawę dla brytyjskiego przemysłu paszowego dużych
ilości surowca wysokiej jakości, który może mieć pozytywny wpływ na
lepsze wykorzystanie energii i składników odżywczych w paszach przy
jednoczesnym ograniczeniu poziomu importowanych białek” - mówi Anna
Davis z BPEX, firmy dostarczającej nowatorskie rozwiązania w całym
łańcuchu produkcyjnym trzody chlewnej zaangażowanej w realizację
projektu ENBBIO (Environmental and Nutritional Benefits of Bioethanol
co-products). „To w konsekwencji pomogłoby producentom trzody w lepszym
zarządzaniu paszami w dłuższej perspektywie” – dodaje.
Realizacja nadrzędnego celu projektu, jakim jest zastąpienie importowanej soi w paszach, wymaga optymalizacji wszystkich procesów przetwarzania zapewniającej maksymalną wartość odżywczą DDGS. Dlatego podczas jego realizacji analizie poddane zostaną następujące kwestie:
- określenie źródeł zmienności parametrów jakościowych DDGS;
- identyfikacja możliwości polepszenia jakości suszu podestylacyjnego;
- określenie związku pomiędzy wartością żywieniową suszu a technologiami ograniczenia zawartości włókna;
- określenie udziału produktów ubocznych w łącznym bilansie emisji gazów cieplarnianych z upraw polowych, chowu zwierząt gospodarskich i produkcji etanolu w Wielkiej Brytanii.
Projekt, w który zaangażowanych jest łącznie 25 partnerów z Wielkiej Brytanii, zarówno jednostki naukowe jak i przedsiębiorstwa produkcyjne, finansowany jest przez rządowy Departament Środowiska, Żywności i Obszarów Wiejskich (Defra) ze środków programu LINK wspierającego rozwój innowacji w brytyjskiej gospodarce żywnościowej.