Podestylacyjny susz zbożowy (DDGS) szansą na ograniczenie importu soi do UE

W Wielkiej Brytanii realizowany jest duży projekt badawczy, którego celem jest analiza możliwości obniżenia stopnia zależności unijnego sektora zwierzęcego od importu pasz białkowych wytwarzanych z soi w oparciu o podestylacyjny susz zbożowy (DDGS) powstający jako produkt uboczny w produkcji etanolu.

Podestylacyjny susz zbożowy (DDGS) szansą na ograniczenie importu soi do UE

Projekt ENBBIO, którego realizacja rozpoczęła się w październiku 2010 roku i ma potrwać 3 lata, w sposób szczegółowy ma ocenić zarówno środowiskowe jak i żywieniowe korzyści wynikające z zastosowania suszu podestylacyjnego jako komponentu paszowego.

Zależność od importu soi jako głównego źródła białka paszowego podniosła obawy środowiskowe związane ze zmianą użytkowania gruntów i zwiększeniem emisji węgla z upraw rolnych. „DDGS stwarza szansę na dostawę dla brytyjskiego przemysłu paszowego dużych ilości surowca wysokiej jakości, który może mieć pozytywny wpływ na lepsze wykorzystanie energii i składników odżywczych w paszach przy jednoczesnym ograniczeniu poziomu importowanych białek” - mówi Anna Davis z BPEX, firmy dostarczającej nowatorskie rozwiązania w całym łańcuchu produkcyjnym trzody chlewnej zaangażowanej w realizację projektu ENBBIO (Environmental and Nutritional Benefits of Bioethanol co-products). „To w konsekwencji pomogłoby producentom trzody w lepszym zarządzaniu paszami w dłuższej perspektywie” – dodaje.

Realizacja nadrzędnego celu projektu, jakim jest zastąpienie importowanej soi w paszach, wymaga optymalizacji wszystkich procesów przetwarzania zapewniającej maksymalną wartość odżywczą DDGS. Dlatego podczas jego realizacji analizie poddane zostaną następujące kwestie:

  • określenie źródeł zmienności parametrów jakościowych DDGS;
  • identyfikacja możliwości polepszenia jakości suszu podestylacyjnego;
  • określenie związku pomiędzy wartością żywieniową suszu a technologiami ograniczenia zawartości włókna;
  • określenie udziału produktów ubocznych w łącznym bilansie emisji gazów cieplarnianych z upraw polowych, chowu zwierząt gospodarskich i produkcji etanolu w Wielkiej Brytanii.

Projekt, w który zaangażowanych jest łącznie 25 partnerów z Wielkiej Brytanii, zarówno jednostki naukowe jak i przedsiębiorstwa produkcyjne, finansowany jest przez rządowy Departament Środowiska, Żywności i Obszarów Wiejskich (Defra) ze środków programu LINK wspierającego rozwój innowacji w brytyjskiej gospodarce żywnościowej.




Tagi:
źródło: