Z uwagi na wykrycie w polskich jajach salminelli Główny Lekarz Weterynarii wydał decyzję administracyjną nakazującą wycofanie z obrotu jaj konsumpcyjnych będących w terminie przydatności do spożycia oznaczonych numerami: 3PL30221321; 3PL30221304 oraz 3PL30221320.
Polskie jaja z salmonellą
W oparciu o informacje umieszczone w unijnym systemie wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach – Rasff, oraz w oparciu o przeprowadzone przez Inspekcję Weterynaryjną dochodzenie, w tym szereg badań laboratoryjnych w fermach producenta zakwestionowanych w powiadomieniu jaj, wydano kolejną decyzję administracyjną nakazującą wycofanie z obrotu jaj konsumpcyjnych będących w terminie przydatności do spożycia.
Jaja objęte procedurą wycofania z rynku oznakowane są numerami: PL30221321; 3PL30221304 oraz 3PL30221320
Decyzja o wycofaniu wszystkich partii jaj znajdujących się w obrocie w terminie przydatności do spożycia, jest spowodowana obecnością bakterii Salmonela enteritidis w trzech stadach kur niosek. Kroki podjęte przez organy Inspekcji Weterynaryjnej są zgodne z obowiązującymi przepisami i procedurami oraz podyktowane są zapewnieniem ochrony zdrowia konsumentów i bezpieczeństwa oraz jakości produktów spożywczych.
Warto pamiętać, że obróbka termiczna jaj (gotowanie, pieczenie w innym produkcie ) gwarantuje unieszkodliwienie bakterii Salmonella.
źródło: Gospodarz.pl/GIW foto:
sxc.hu